• Välkommen till Butik Karamellen!
2-5 dagars leveranstid - Fraktfritt över 799:-

Monsun Malabar, mörkrost

  • 85 kr

Monsun Malabar är mörkt rostat för att få ett kraftigt kaffe med nästan sirapslik känsla. Låg syrlighet och man kan förvänta sig en smak av knäck och whisky.I lager.
Dela

Monsun Malabar är ett unikt, GI*-skyddat kaffe från staden Mangalore på Malabarkusten i västra Indien. Ett kaffe med en smak som skall efterlikna smaken av det kaffe som dracks i Europa på 1700-talet, då kaffet fraktades över haven i fartyg med träskorv.

Under den långa resan till Europa påverkades kaffet av den fuktiga luften i lastrummen på dessa träfartyg, vilket gav kaffet en speciell smak. För att återskapa denna speciella smak monsunerar man kaffet i öppna lagerhus under monsunperioden, då fuktig luft från indiska oceanen drar in över Malabarkusten. Monsuneringen innebär att kaffebönorna sprids ut i de öppna lagerhusen där man sedan låter monsunvindarna med sin luftfuktighet på närmare 90% göra sitt jobb. Kaffet krattas dagligen och efter 3-5 dagar läggs kaffet i säckar där det får svälla. Efter ytterligare 3 dagar läggs kaffet ut på marken igen, där det får ligga under ytterligare 3-5 dagar. Processen fortsätter till bönorna får en jämn nästan elfenbensliknande färg, då de torkas och packas.
Kaffet är riktigt mörkt rostat för att få ett kraftigt kaffe med nästan sirapslik känsla. Syrligheten är låg och man kan förvänta sig en smak av knäck och whisky. 

*Innebär att detta kaffe endast produceras i detta område.

Ingredienser: kaffe

UTZ-certifierat