• Välkommen till Butik Karamellen!
2-5 dagars leveranstid - Fraktfritt över 499:-

Ylang ylang

  • 49 kr

Oljan kan användas för att framkalla lust och befrämja kärlekslivet. Ylang-Ylang kan också verka lugnande och avslappnande.

I lager.
Dela

Förpackning: 10 ml

Om blomman: Ylang-Ylang är canangaträdets gula blommor och används ibland som benämning på trädet självt. Trädet härstammar från Indonesiens och Filippinernas regnskogar. Canangaträdet är snabbväxande i tropiskt klimat och kan skjuta upp flera meter årligen.

Oljans beståndsdelar: Den karaktäristiska doften kommer av estrar från bensoesyra, ättiksyra, linalol och framför allt metylparakresol som är ett relativt ovanligt doftämne i växtriket.

Framställning av olja: Blommorna ång- eller vattendestilleras vanligen Eteriska oljor på plats. Processen tar upp emot ett dygn. Olika fraktioner tas tillvara efterhand som destilleringen fortgår och klassificeras som extra, I, II och III. I Filippinerna säljs den fraktion som fås under de första tre timmarna under beteckningen YlangYlang eller manillaolja. Senare fraktioner säljs ofta under beteckningen canangaolja. Canangaolja är även vanlig som beteckning på indonesisk olja.

Traditionell användning: Blommorna har värderats högt för sin söta och romantiska doft som påminner om jasmin med inslag av neroli och bittermandel. I Indonesien strös blommorna över nygiftas bäddar och på Filipinerna används de till utsmyckning av religiösa ikoner. I Europa började oljan användas för parfymtillverkning i slutet av artonhundratalet. Oljan användes först som ett substitut för den mycket dyrbara jasminoljan, men kom snart att dominera parfymbranschen. Framför allt kommer mycket av blomnoterna i herrparfymer från Ylang-Ylang, på samma sätt som ros härskar över denna nisch bland damparfymerna.

Ylang ylang i hemmet: Oljan kan användas för att framkalla lust och befrämja kärlekslivet. Ylang-Ylang kan också verka lugnande och avslappnande. Tänk på att doften är mycket stark och för hög dosering kan bli kväljande sött.

Leverantör: Interlam