• Välkommen till Butik Karamellen!
2-5 dagars leveranstid - Frakt 69kr!

Grapefrukt

  • 49 kr

Doften är frisk och behaglig. Grapefrukt blandar sig väl med trädofter, kryddor och andra citrusdofter.

I lager.
Dela
Lagersaldo: 1

Förpackning: 10 ml

Om växten: Grapefrukt är en citrushybrid som främst växer i Nordamerika och Västindien. Sitt namn har den fått av att frukterna växer i täta klasar som påminner om vindruvor.

Oljans beståndsdelar: Liksom andra citrusfrukter är den huvudsakliga beståndsdelen i grapefruktolja limonen. Ämnena som ger grapefrukt sin speciella doft är terpenen nootkaton och terpenoiden thioterpineol

Framställning av olja: Skalen kallpressas på olja för ett utbyte kring 0,1%. Trots det låga utbytet blir oljan relativt billig på grund av den stora mängden överblivna fruktskal från juicetillverkningen.

Traditionell användning: Under det sena 1600-talet tog den engelske Eteriska oljor kaptenen Shaddock med sig pompelmusfrön till Västindien. Träden från dessa frön korsades med de apelsinträd som redan odlades där och gav upphov till grapefrukten. Kring år 1750 dokumenterades frukten av pastor Griffith Hughes som beskrev den som ”ett av Barbados underverk”. Troligen hade grapefrukt redan då växt på Jamaica under några årtionden, men den beska smaken gjorde att få brydde sig om att odla den kommersiellt. Pastor Hughes var dock överlycklig - enligt judiska källor passade grapefrukt in på beskrivningen av den förbjudna frukten i Edens lustgård. Att Barbados närmast kunde betraktas som ett paradis på jorden gjorde likheten än mer slående. Även om grapefrukt odlats länge i Nordamerika var det först på 40-talet som frukten började bli populär som livsmedel. Ungefär samtidigt började den eteriska oljan användas i tvål och hårvårdsprodukter. Grapefruktolja används vid fet hy eller fett hår och som massageolja för att minska celluliter.

Hälsovarningar: Alla citrusoljor bör användas med försiktighet då oljan kan bli hudirriterande om den oxiderats.

Grapefrukt i hemmet: Doften är frisk och behaglig. Grapefrukt blandar sig väl med trädofter, kryddor och andra citrusdofter.

Leverantör: Interlam