• Välkommen till Butik Karamellen!
2-5 dagars leveranstid - Frakt 69kr!

Geranium

  • 99 kr

Geranium har en behaglig doft som sägs förbättra humöret hos de flesta.

I lager.
Dela
Lagersaldo: 1

Förpackning: 10 ml

Om växten: Rosengeranium är en större buske av pelargonsläktet. Det är en vanlig trädgårdsväxt som odlas för både sin skönhet och sin doft. Det finns många framavlade varianter där blommornas utseende och doft markant skiljer sig åt. 

Oljans beståndsdelar: Oljans beståndsdelar skiljer sig mycket beroende på art och utvinningsmetod. Den tydligaste noterna kommer från geraniol som ger en rosliknande doft. Citronellol ger friskhet till den annars ganska tunga doften.

Framställning av olja: Geraniumolja, Oleum geranii, framställs av flera arter av släktet Pelargonium. Mest känd är kanske oljan från Réunion (bourbonolja) som har en unik kryddig doft. Traditionellt sett har dock den spanska oljan ansetts vara bäst att ersätta rosenolja i parfymer. Växtdelarna ång- eller vattendestilleras men den exakta metoden varierar. Doften kan anpassas genom att justera utvinningsmetoden.

Traditionell användning: Geranium har i alla tider prisats för sin doft. Oljan har varit nästan oumbärlig inom parfymindustrin. Geraniumolja var från början en ersättning för den dyrbara rosenoljan men kom snart att användas på sina egna meriter. Det var till stor del tack vare geranium som parfymer började användas bland den europeiska medelklassen. Oljan har även använts för sina medicinska egenskaper. Den svenske läkaren Ernst Westerlund placerade ofta blomman brevid sängliggande patienter. I Sverige kallas rosengeranium ibland för Doktor Westerlunds hälsoblomma. Många andra namn hänvisar till den behagliga doften: luktbladsträd, fattigmansparfym och kärringgott är alla svenska namn på geranium. 

Hälsovarningar: Kan vara hudirriterande för särskilt känsliga personer. 

Geranium i hemmet; Den behagliga doften tycks förbättra humöret hos de flesta.

Leverantör: Interlam